Meditatie

Ontdek de aangename effecten van mediteren in je dagelijkse leven.

Af en toe even stilstaan, genieten van de kleine en mooie dingen van het leven... Even de tijd nemen om je batterijen terug op te laden.

We hebben er allemaal zo ontzettend veel nood aan.

In deze woelige tijden staat onze mentale gezondheid onder druk. Velen maken zich zorgen en door de onzekerheid is het moeilijk om rust te vinden. Mediteren kan je helpen om weer rust in je hoofd te vinden.

Hoewel het woord mediteren bij velen beelden oproept van mensen die in kleermakerszit op een kussen zitten en mantra’s zingen, is dit niet hoe meditatie hoeft te zijn. De moderne beoefening is veel eenvoudiger toe te passen in onze zeer drukke levens. Eingelijk kun je overal mediteren: zittend op een gewone stoel, met je ogen dicht of open of al wandelend in de natuur.

 Er bestaan veel verschillende soorten meditatie. En er is echt geen goede of verkeerde manier om te mediteren. De éne methode is niet beter dan de andere. Het komt erop neer dat jij jouw manier van meditatie ontdekt die voor jou het gewenste resultaat geeft.

Wat doet meditatie?

Zit je vaak in je hoofd en gaan je gedachten met je op de loop? Door meditatie krijg je meer grip op je gedachten. Je merkt dat negatieve gedachten minder invloed op je hebben en je stapt sneller uit een piekerloop.

Meditatie helpt je om meer in het hier en nu te zijn en niet steeds in gedachten ergens anders. Daardoor kun je meer genieten van de dingen die nu plaatsvinden en ben je gelukkiger. Je emoties zijn vaak gelinkt aan je gedachten en door je gedachten te veranderen zullen ook je emoties veranderen. Je gaat je minder zorgen maken, waardoor je je meer ontspannen gaat voelen en aangenamer gaat zijn voor jezelf en je omgeving.

Het brengt ook andere perspectieven, je ziet nieuwe mogelijkheden en een betere toekomst voor jezelf. Ook kan het helpen om je zelfbeeld te verbeteren, milder te zijn naar jezelf en je omgeving.

De voornaamste reden waarom mensen mediteren is om meer rust en balans te ervaren.


Wat meditatie doet is voor iedereen anders. Het is wetenschappelijk bewezen dat mediteren je helpt op mentaal en fysiek vlak.

Regelmatig oefenen is hierbij het sleutelwoord, want hoe vaker je het doet hoe beter het resultaat.

Voordelen van mediteren

Mentaal

minder angst

stressbestendiger

emotionele balans

Fysiek

beter slapen

lagere bloeddruk

sterker immuunsysteem

Andere voordelen

je kunt het overal

je hebt niets nodig

je kunt het zowel samen als aleen doen

Mediteren helpt je om je geest en lichaam naar een ontspannen toestand te brengen.

Ongeacht je leeftijd of fysieke toestand, iedereen kan het. Of je nu een spiritueel persoon bent of niet, in lotushouding zit of op een gewone stoel, mediteren kan ook voor jou een positieve invloed hebben op je leven.

Love2Meditate cursus

Ontspannen via meditatie

Zowel geschikt voor mensen die al een beetje ervaring met mediteren hebben, als voor mensen die nog nooit gemediteerd hebben.

Spijtig genoeg bestaan er veel fabeltjes over mediteren. Sommige denken dat het iets zweverig is, anderen denken dan weer dat je geen gedachten mag hebben tijdens het mediteren, dat je het alleen moet doen of muisstil moet zitten. Ik hoor ook vaak mensen zeggen "Dat lukt mij niet" als ik vertel dat ik elke dag mediteer. Dat dacht ik vroeger ook, ondertussen mediteer ik al 5 jaar elke dag. Soms kort, soms lang, maar wel elke dag.

Zelf ben ik er 100% van overtuigd dat iedereen het kan leren en daarom maakte ik deze cursus. 

Deze cursus is anders omdat er niet vertrokken wordt vanuit een bepaalde filosofie. Mijn ervaring hiermee is dat dit vaak een eenzijdige insteek is. Meditatie is meditatie losgekoppeld van of je nu mindfulness, yoga of iets anders doet.


Er is echt geen goede of verkeerde manier om te mediteren. Er is enkel jouw manier van mediteren!

Er bestaan veel verschillende soorten meditatie en ik ben ervan overtuigd dat er ook voor jou wel een smaakje is dat je bevalt.

Het is mijn doel om jou de kennis te geven waarmee jij jouw manier van mediteren kan ontdekken..


Deze meditaties zijn eenvoudig in te passen in je leven, zittend op een gewone stoel, met je ogen dicht of open, of al wandelend in de natuur. Ongeacht je leeftijd of fysieke toestand, of je nu een spiritueel persoon bent of niet, iedereen kan het.

Doorheen deze cursus van 8 uur doen we verschillende meditaties. Wees gerust, we gaan geen 8 uur mediteren. Je krijgt ook informatie over alle aspecten van mediteren en ook over de dingen die zelden worden toegelicht. Het is een afgewisseld tussen mediteren en het delen van ervaring.

In deze cursus zit wat naar mijn ervaring het beste werkt. Technieken die je kunt toepassen in je dagelijkse oefening en inzichten die ik doorheen de jaren heb opgedaan. Kortom, mijn opgedane kennis die ik doorgeef aan jou, waardoor ook jij meditatie succesvol kan toepassen in jouw leven.

Er is ook het voordeel dat we  samen mediteren, dat maakt het gemakkelijker en je gaat minder snel opgeven als het even niet lukt.

Het is mijn doel om jou een totaal ervaring te bieden in een ontspannen setting met een aangenaam geurtje en een leuke, open sfeer.

Hieronder een greep uit de inhoud van deze 8u cursus:

  • wat je dient te weten over mediteren
  • tips en tricks om gemakkelijker te mediteren
  • hoe je mediteren kunt integreren in je (dagelijks) leven
  • gedachten loslaten, hoe doe je dat?
  • omgaan met afleidende gevoelens
  • mediteren en het lichaam
  • mediteren met behulp van de natuur (buiten indien mogelijk)
  • je mentaal welzijn verbeteren
  • verbinden met jouw kracht
  • technieken: mini meditaties, gronding, visualisatie, bodyscan, mediteren in de natuur, mantra meditatie, mudra meditatie, ...
Uitzicht Schulensmeer

Wat cursisten zeggen over de cursus

De lessen vlogen zo voorbij terwijl  2 u les mij eerst afschrikte.

Dankzij de meditatie sessies heb ik leren loslaten en emoties kunnen verwerken.

De zachte, begeleidende stem van Iris zorgt ervoor dat je tot rust komt.

Wil je graag al eens kennismaken met mijn stem en begeleiding. Download dan de opname van deze geleide meditatie die ik maakte tijdens de online versie van deze cursus.

Love2Meditate groep

Mediteren in groep

Het is niet altijd eenvoudig vol te houden als je alleen mediteert. Er zijn dagen dat de rust in je hoofd ver zoek is of dat de motivatie er niet is. Dan is deelnemen aan een meditatiegroep een goed middel om toch te blijven oefenen. Want net zoals bij vele dingen is regelmatig oefenen de sleutel om het beste te halen uit meditatie.


Samen mediteren is zoveel meer dan op je eigen mediteren. Samen mediteren zorgt voor een groter effect. De ervaring is intenser,


Het voordeel van in groep mediteren is dat het je meditatie niveau naar omhoog brengt. Je wordt als het ware gedragen door de groep. Veel mensen die altijd alleen mediteren zijn verbaasd hoe mediteren in groep een verschil maakt. Dat het een andere gewaarwording is, dat het een band schept ook al ken je elkaar voor de rest niet. En natuurlijk geeft het ook de gelegenheid om je ervaringen te delen en elkaar aan te moedigen.


Het resultaat merk je vooral achteraf. Je voelt je  meer uitgerust, frisser, meer in het ‘hier en nu’. Minder last van stress of zorgen. Maar vooral een betere nachtrust. Alsof je een verkwikkende strandwandeling hebt gemaakt, zonder een voet te verzetten.


Hoe dat komt? Geen idee, de wetenschap heeft er geen antwoord op. Maar ik denk dat het te maken heeft met uitstraling en verbondenheid. Ik bedoel als je ontspannen bent straal je dat uit. De mensen romdom je pikken dit op en worden zelf ook rustiger. En dus als je met een groep mensen samen mediteert krijgt je lichaam en geest rustgevende signalen waardoor je zelf ook meer gaat ontspannen en je op jouw beurt gaat bijdragen aan de uitstraling van de groep. Een soort van rimpeleffect dus.

Rimpeleffect Mediteren

Zowel mensen die al jaren mediteren als mensen die het nog maar net geleerd hebben kunnen er aan mee doen en merken het verschil.

Let wel dit is geen cursus. Het is de bedoeling dat je al wel een beetje ervaring met mediteren hebt. Indien nog nooit gemediteerd hebt raad ik je aan om eerst de meditatiecursus Start2Meditate te volgen.


Een meditatiesessie duurt ongeveer 1 uur en is een combinatie van  verschillende meditaties, de één al iets langer dan de andere. Tussendoor is er gelegenheid om je ervaringen te delen met de andere deelnemers. Bij mooi weer mediteren we buiten in de natuur, wat weer een extra dimensie geeft aan je meditatie.


 Tijdens de zomer organiseer ik verschillende meditatiesessies steeds in een natuurgebied waar we hopelijk kunnen genieten van het mooie weer. Kijk in de agenda onder "Love2Meditate" voor de geplande data en lokaties.

Ontspanning bloesemboom

Volg ons

Copyright ©2023 Alle rechten voorbehouden aan Inspirisatie

Wij hebben respect voor uw privacy. Privacy Policy